Rejestr zmian
Szczegóły informacji
Zakup i dostawa artykułów spożywczych do Szkoły Podstawowej Nr 5 im Polskich Noblistów w Żarach – Nabiał i przetwory mleczne
Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2017-12-22 11:07:25 przez Anita Krzyżaniak
Akapit nr - brak tytułu
Szkoła Podstawowa nr 5 im. Polskich Noblistów w Żarach zaprasza do udziału w procedurze zamówienia publicznego o wartości szacunkowej poniżej 30 000 euro, której przedmiotem jest „Zakup i dostawa artykułów spożywczych do Szkoły Podstawowej Nr 5 im Polskich Noblistów w Żarach – Nabiał i przetwory mleczne”
Opis przedmiotu zamówienia:
Przedmiot zamówienia obejmuje „Zakup i dostawę artykułów spożywczych do Szkoły Podstawowej Nr 5 im Polskich Noblistów w Żarach – Nabiał i przetwory mleczne”.
Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych - gdy w opisie przedmiotu zamówienia użyto nazwy wskazującej na producenta danego towaru, rozumie się przez to produkt przykładowy a Zamawiający dopuszcza złożenie oferty równoważnej (produkt równoważny) o innej nazwie pod warunkiem, że posiadać on będzie te same walory smakowe i właściwości, co produkt podany przykładowo, w takim przypadku należy zaznaczyć jakiego produktu dotyczy oferta równoważna.
Żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz
z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HASCCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnym z ISO 22000:2005 oraz z ustawą z dnia 28 listopada 2014 r. w związku z ustawą z dnia 25 sierpnia o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2017 poz. 149), z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
w sprawie grup spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154) i rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008
z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HASCCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnym z ISO 22000:2005 oraz z ustawą z dnia 28 listopada 2014 r. w związku z ustawą z dnia 25 sierpnia o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2017 poz. 149), z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
w sprawie grup spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154) i rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008
z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
Wykonawca udziela zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach.
Nabiał i przetwory mleczne muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej.
- Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności, umożliwiającym identyfikacje artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta
i umożliwiające ich identyfikowalność, zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. - W przypadku otrzymania żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej czy handlowej Zamawiający odmówi przyjęcia i zgłosi niezwłocznie reklamacje osobiście lub telefonicznie w dniu dostawy. Wykonawca zobowiązuje się odebrać lub wymienić żywność nie spełniającą wymagań jakościowych na wolną od wad, max do 1 godziny od dnia i godziny jego zgłoszenia i na własny koszt. Wykonawca podpisuje odbiór żywności nie spełniającej wymagań.
- Wykonawca zobowiązuje się przekazywać żywność bezpośrednio osobie upoważnionej do odbioru i kontroli ilościowej i jakościowej. Nie dopuszcza się pozostawiania żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym. Odbiór ilościowo - jakościowy dostarczonej żywności, będzie potwierdzany przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Nie dopuszcza się przyjęcia towaru bez ważnego dowodu dostawy, tj. ilości dostarczonego towaru (szt. lub kg), cen jednostkowych i wartości.
- Wykonawca zobowiązuje się do udostępnienia przy dostawie wszystkich niezbędnych informacji w celu dokonania oceny ilościowo - jakościowej odbieranej żywności.
- Podane w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości stanowią szacunkowe zapotrzebowanie, jakie Zamawiający przewiduje zakupić. Z tytułu niezrealizowania wskazanych w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości Wykonawcy nie będą przysługiwały roszczenia przeciw Zamawiającemu. Zamawiający może dokonać zmiany asortymentowej określonej
w przedmiocie zamówienia w ramach limitu finansowego. Szczegółowa ilość zamawianych artykułów będzie określana każdorazowo jednostkowymi zamówieniami. - Wykonawca dostarczać będzie żywność do Zamawiającego własnym środkiem transportu spełniającym warunki zgodne z zasadami GMP/GHP (do wglądu: dopuszczenie środka transportu do przewozu żywności) na własny koszt i ryzyko od poniedziałku – do piątku z wyłączeniem dni świątecznych oraz dni wolnych wskazanych przez Zamawiającego w godz. 6:30 - 7:00, następnego dnia po dniu złożenia zamówienia bezpośrednio do magazynu żywnościowego w siedzibie Zamawiającego
- Dysponenci i kierowcy Wykonawcy winni posiadać aktualne świadectwa zdrowia, decyzje sanitarne na środki transportu oraz czystą odzież ochronną.
- Dostawa żywności następować będzie na podstawie zamówień składanych Wykonawcy przez Zamawiającego telefonicznie lub osobiście. W zamówieniu Zamawiający przekaże rodzaj i ilość zamawianej żywności jaka ma być dostarczona. W szczególnych przypadkach, wynikających z potrzeby Zamawiającego, Wykonawca winien przyjąć doraźne zamówienie w trybie pilnej realizacji.
- Sposób dostawy oraz dostarczana żywność musi być zgodna z wszystkimi wymaganiami prawa Żywnościowego
Warunki realizacji zadania:
Nie przewiduje się udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia. Wykonawca biorący udział w postępowaniu powinien spełniać następujące warunki:
- posiadać uprawnienia do wykonywania dostaw żywności wynikające z właściwego rejestru albo wpisu do ewidencji działalności gospodarczej,
- posiadać wiedzę i doświadczenie w dostawie żywności,
- dysponować środkiem transportu do przewozu żywności odpowiadającym wymogom HACCP,
- dysponować osobami zdolnymi do dostawy żywności.
Termin złożenia oferty:
Zainteresowanych proszę o złożenie wymaganych dokumentów do dnia 27 grudnia 2017r. do godziny 15:00 w formie:
- listownie lub osobiście (decyduje data wpływu) na adres:
Szkoła Podstawowa nr 5 im. Polskich Noblistów
ul. Częstochowska 15
68-200 Żary
ROZSTRZYGNIĘCIE
W wyniku przeprowadzonej procedury udzielania zamówień publicznych o wartości szacunkowej poniżej 30 000 euro, której przedmiotem zamówienia był ,,Zakup i dostawa artykułów spożywczych do Szkoły Podstawowej Nr 5 im Polskich Noblistów w Żarach – Nabiał'' uprzejmie informujemy, iż najkorzystniejszą ofertę złożyła firma
Bema Plus ul. Artylerzystów 4, 68-200 Żary oferując przedmiot zamówienia za cenę brutto 24771,20 zł.